110 години от създаването на училището за деца с нарушено зрение

Животът

07-12-2015, 13:33

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Официалното честване ще се проведе на 11 декември от 10.30 часа в театър "Българан"

110 години от създаването на Средно общообразователно училище за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" ще бъдат отбелязани във Варна през тази седмица. Основано през 1905г. по инициатива министъра на Просвещението проф. д-р Иван Шишманов и е първото по рода си в България. Пръв директор на училището е д-р Стойчо Донев, който адаптира брайловата азбука за български език и поставя началото на обучението на слепи деца у нас. През 1952г. (поради липса на подходяща сграда в София) училището е преместено във Варна и е настанено в две стари сгради на ул. Караджа №30 и №31. През 1979 година е първата копка, а през 1985г. училището е настанено в специално строен учебно-битов комплекс в кв. "Аспарухово". През последните 35 години СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов"-Варна има важен принос в развитието на образователното дело на зрително затруднените деца в България:

1. Въвежда специалните програми по ориентиране и мобилност, зрително подпомагане и ежедневни умения;

2. Първо в страната въвежда програмите по интегрирано обучение и ранно въздействие;3. Поставя началото на обучението на сляпоглухи деца в България;4. Поставя началото на обучението на деца с множество увреждания.
Официално честване на 110-та годишнина на училището ще се проведе на 11 декември 2015 г. от 10.30 часа в театър "Българан".Юбилейното честване ще има още два акцента:
1. Откриване в сградата на училището на първия в страната музей "История на образованието на зрително затруднените в България" на 10 декември от 10. 30 часа;2. Представяне на книгата "История на учебното дело на зрително затруднените в България" на проф. Владимир Радулов, бивш възпитаник на училището, на 10 декември от 17.30 часа в Концертната зала на Радио Варна.