По-ниски такси за търговци при безкасово плащане

Парите

10-12-2015, 08:46

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Комисионната за операции с дебитни карти се ограничава до 0,2% от стойността на услугата

Вече има таван на таксите, които банките събират от търговците при плащане на стоки и услуги с карта на ПОС терминал. Ограниченията са по силата на нова евродиректива, която влезе в сила вчера. Според нея комисионната за операции с кредитни карти се ограничава до 0,3% от стойността на услугата, а при дебитните карти таванът е 0,2 на сто.

"Банките и фирмите за кредитни карти не могат да обяснят защо за една и съща покупка от 100 евро таксите варират от 5 евроцента до 3 евро в зависимост от държавата", коментира по повод новите разпоредби говорителят на ЕК отговорен за сектор "Конкуренция" Рикардо Кардосо.

Промените едва ли ще се отразят на таксите, които плащат потребителите за ползването на пластиките. "В момента повечето банки не събират такса от физическите лица при плащане с карта на ПОС терминал", посочи Десислава Николова от финансовия портал "Моите пари".
Според експерти новата евродиректива най-вероятно ще стимулира повече електронни плащания. "Би трябвало търговците да предлагат по-евтини стоки и услуги на самия потребител. Но дали ще стане, тепърва ще видим", казва директорът на Visa Европа за България Красимира Райчева.