Поръчват нови мебели за резиденция Евксиноград

Доставят френска билярдна маса и тапицирано със свинска кожа канапе

Нови мебели ще бъдат поръчани за резиденция Евксиноград, става ясно от публикувана обществена поръчка на Министерски съвет. Доставката им е в изпълнение на проект за реставрация и консервация на двореца и прилежащия му парк, за който е осигурено финансиране по оперативната програма "Регионално развитие".

Предвижда се да бъдат закупени фотьойоли, канапета и столове, сред които тапицирано със свинска кожа канапе, триместно такова тип отоманка, кожени канапета, работни столове, канапе и фотьойли от орехово дърво и щампован марокен.

Поръчката включва и доставка на специални маси и гардероби. Така например в двореца трябва да бъдат доставени френска билярдна маса, махагонени осмоъгълни маси с мраморни плотове, писалищна маса от махагон , маса за карти със сгъваем плот, месингово легло с пружинен матрак.

Мебелите, които ще бъдат закупени, са определени след като са установени оригиналните функции и предназначението на помещенията на дворец "Евксиноград“. За целта са ползвани сведения за възстановяване на оригиналното обзавеждане към периода 1892 – 1908 г.

С реализацията на проекта се цели да се развие конкурентоспособна туристическа атракция, способна да привлече значителен брой посетители, както и да се подкрепи туристическа локализация, притежаваща значителен потенциал.