Програма на Карин дом влезе в сборник на УНИЦЕФ

Животът

14-12-2015, 11:39

Снимка:

LiveVarna

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изданието събира най-добрите практики за превенция на изоставянето на деца, приложени в Централна и Източна Европа

Програма "Ранна интервенция" на Фондация "Карин дом", подкрепена от Община Варна, е включена в издание на УНИЦЕФ за добри практики, които да подпомогнат децата под 3 години да растат в сигурна и подкрепяща семейна среда.

Сборникът събира най-окуражаващите инициативи в областта на превенция на изоставянето на деца, които са били приложени и изпитани в региона на Централна и Източна Европа. УНИЦЕФ се надява изданието да послужи на тези страни като ценно средство за ускоряване на реформите на национално равнище чрез приемане на най-обещаващите стратегии, концепции и практики.

Фондация "Карин дом" развива програма "Ранна интервенция" от 2010 г. в партньорство с Община Варна, отдел "Закрила на детето", с родилните домове в СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" и МБАЛ "Св. Анна", фондация "Цветно бъдеще".

През юли 2013 г. община Варна бе първата община в България, която припозна услугата "Ранна интервенция за предотвратяване изоставянето на деца с увреждания" като общинска делегирана дейност и бе сключен договор за предоставянето й за 40 лица
До момента опитът на организацията в тази област е споделен с над 50 НПО, работещи в страната с деца със специални нужди и семейства. През 2015 г. Карин дом разпространи своята практика по ранна интервенция сред 46 общински Центрове по ранна интервенция в страната, като част от проекта. От октомври 2010 г. до сега са подкрепени 473 деца и техните семейства.