Съдят трима за подкуп на полицейски служител

Крими

17-12-2015, 13:32

Снимка:

7plus7.net

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За да прикрие установени при проверка нарушения

Окръжната прокуратура в Търговище внесе в съда обвинителен акт срещу три лица обещали и дали подкуп на длъжностно лице от полицията, за да не извърши действия по служба. Обвиняемите - 30-годишният Дилян Димов и брат му – 32-годишният Свилен Димов, били съдружници и управители на няколко търговски дружества. През юни 2015 г. по сигнал за злоупотреби в едно от тях - "Къневи спорт" ООД в Търговище, служителят на полицията И. Иванов събирал информация за установяване на данни за извършено престъпление от общ характер. Това станало известно на двамата братя и те решили да въздействат върху полицейския служител, включително и с даването на подкуп, за да бъдат прикрити при проверката установените нарушения.

Двамата обвиняеми се сетили, че техният работник – обвиняемият Васко Ставрев, може да ги свърже с полицейския служител, тъй като били съседи. 39-годишният Ставрев обещал съдействие на работодателите си. На 25 юни 2015 г. той потърсил по телефона съседа си и се уговорил да отиде в дома му. По време на разговора Ставрев съобщил на полицейския служител, че братя Димови са готови да платят 2000 лева, ако Иванов прекрати проверката срещу тях. Полицаят отказал предложението и дори помолил Ставрев да си тръгне от дома му. След това информирал прекия си началник за случилото се. Било решено на следващия ден докладната записка по случая да бъде заведена като заявителски материал, а случаят да бъде разследван.

Обвиняемият Васко Ставрев търсил още няколко пъти полицейския служител. На 1 юли 2015 г. той съобщил, че работодателят му Дилян Димов иска лична среща с полицая. На следващия ден Димов посетил дома на Иванов, извадил пачка с 20 банкноти по 50 лева и обещал до седмица да плати още 1000 лева. На излизане от дома на полицейския служител Димов бил задържан, а малко по-късно са арестувани и другите двама съучастници – Ставрев и Свилен Димов.

В момента обвиняемите братя Димови са с мярка за неотклонение парична гаранция от по 1000 лева, а съучастникът им Васко Ставрев - с подписка. Предстои делото срещу тримата да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Търговище.