Австрия предупреди за терористичен акт в Европа до Нова година

Новините

27-12-2015, 11:36

Снимка:

CNN

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Полицията във Виена е получила информация от "приятелски" служби за сигурност

Някоя от европейските столици е заплашена от терористична атака от джихадисти преди Нова година, предупреждава полицията във Виена, предаде CNN. Информацията е от "приятелски" служби за сигурност. "Имена на няколко предполагаеми ислямисти са споменати, които са проверени, като разследванията засега не са довели до конкретни резултати", гласи комюнике на полицията в австрийската столица.

"В дните преди Коледа предупреждение от приятелски служби за сигурност беше изпратено до много европейски столици, като в него се твърди, че е възможна атака с експлозиви и стрелба на места с много хора между Коледа и Нова година", казва се още в изявлението. Австрийската полиция призовава гражданите на страната за разбиране на необходимостта от по-строги мерки за сигурност. Те включват видеонаблюдение на места с голям човекопоток, по специално на празнични събития. Органите на реда ще осъществят и засилени проверки за самоличност, както и на вещи, които могат да съдържат експлозиви като чанти и дори рамки на велосипеди. Говорител на германското вътрешно министерство, потърсен за коментар от Ройтерс, заяви, че не може да коментира отделни ситуации, по които може да се работи.

Вчера властите в Босна и Херцеговина информираха, че задържаните през седмицата 11 души по подозрения във връзки с "Ислямска държава" са планирали мащабен кървав атентат в Сараево на 31 декември.