Нов данък за придобиване на имущество

Мисия Варна

28-12-2015, 10:14

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Предлагат вдигане на данъка за сделки с имоти във Варна

Вдигат данък заради руснаците във Варна

Увеличението на налога беше единствената точка от дневния ред на днешната сесия

Общинският съвет прие увеличение на налога при сделки с имоти от 2,6 на 3%. Повишението на данъка за придобиване на имущество беше гласувано преди малко от местния парламент. Предложението бе на председателя на комисията по финанси и бюджет Станислав Иванов. 32-ма съветници гласуваха "за", 8 "против", двама "въздържал се". Против бяха четиримата присъстващи представители на БСП, тримата от групата на докторите, влезли тази година от коалиция "Атака",  "Възраждане" и "Нова сила", и доктор Ивайло Митковски, който напусна групата на Реформаторския блок. Въздържаха се Костадин Костадинов от коалицията "Атака", "Възраждане" и "Нова сила", и Григор Григоров от реформаторите.

Преди гласуването д-р Митковски предложи вместо да бъде увеличен с 0,4%, въпросният данък да бъде намален от 2,6 на 2,5%. Предложението му не бе прието. В изказванията преди вота и други съветници  се обявиха против предложението. Според Костадин Костадинов то не отговаряло на ръста на икономиката в страната. Според Петър Липчев ефектът на увеличението нямало да бъде голям, но за сметка на това поразиите щели да бъдат сериозни. По-късно обяснявайки отрицателния си вот, той обвини мнозинството от ГЕРБ, че претендира да е дясна партия, но вдига данъците, което било лява политика, защото "се вземало" от дейната част на обществото, за да се дава на мързеливата.

Увеличението на данъка беше единствената точка от дневния ред на днешната сесия на Общинския съвет и тя приключи за по-малко от час.