Няма да платят на три от снегопочистващите фирми

Животът

13-01-2016, 15:09

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почистващи фирми "дублират" техника в различни общини

Първи сняг във Варна

120 хил. лева санкция за фирмата "Титан", която отговаря за сметопочистването в "Младост", "Одесос" и "Аспарухово"

Снегопочистващите фирми, които отговарят за районите "Аспарухово", "Младост" и "Одесос", няма да получат средства за 3 и 4 януари, а тези, които са ангажирани за "Владиславово" и "Приморски", ще понесат сериозни санкции. Това обяви кметът Иван Портних. След снеговалежа на 3 януари варненци осъмнаха с непочистени улици, тротоари, пешеходни зони и спирки, заради което повечето бяха силно затруднени да стигнат до работните си места. За няколко дни контейнерите в града започнаха да се препълват и превръщат в микросметища.

Още тогава кметът обяви недоволство от работата на снего и сметопочистващите фирми и се закани те да понесат санкции. Глоби ще има и за непочистването на спирките, което влиза в задълженията на сметопочистващите фирми. "Независимо, че основните пътни артерии бяха почистени и училищата, детските градини и социалните заведения работиха, като цяло при един недотам обилен снеговалеж фирмите не се справиха добре", заяви днес градоначалникът, според когото това се дължи на слаба организация. 

Няма да бъде платено и за почистването на спирките и подлезите в "Одесос", "Аспарухово" и "Младост", което влиза в задълженията на сметопочистващите фирми. Дружествата ще бъдат глобени зарадинередовното извозване на боклука. Засега е ясна санкцията за фирмата "Титан", която отговаря за поддръжката на чистотата в районите "Одесос", "Аспарухово" и "Младост" - 120 хил. лева. Предстои да бъде уточнен размерът на глобите за сметопочистващите фирми, ангажирани за "Владиславово" и "Приморски".

За последната година и половина на сметопочистващите фирми във Варна са били наложени глоби за над 1 млн. лева, отчете още кметът Иван Портних и припомни, че в момента върви процедура по избор на нови изпълнители, като са поставени и допълнителни изисквания.