Пак гледат делото срещу биячите на тримата студенти от Морското

ВКС отмени присъдата на Варненския апелативен съд и върна делото за ново разглеждане

За втори път в рамките на година и половина Варненският апелативен съд ще подложи на въззивен контрол наказателното дело срещу Васил Петров и Антон Истатков, осъдени на първа инстанция за опит за убийство на студента от морско училище Манол Марков и за причинени средни телесни повреди на състудентите му Георги Иванов и Михаил Михалев. Престъплението беше извършено на 21 март 2011 година в централната част на Варна. До днешното заседание на съда се стигна след като през лятото на миналата година Върховният касационен съд отмени присъда на Варненския апелативен съд от ноември 2014 година и върна делото за ново разглеждане на друг състав на въззивния съд.

През ноември 2013 година Варненският окръжен съд(ВОС) наложи тежки присъди за двамата подсъдими - 17 години затвор за Васил Петров и 16 години лишаване от свобода за Антон Истатков, заради опита в съучастие като съизвършители, по хулигански подбуди умишлено да убият Манол Марков. Първата съдебна инстанция призна вината на Васил Петров за още две тежки престъпления - за причинените средни телесни повреди на Георги Иванов и на Михаил Михалев. Наказанието за тях е 6 години затвор, но съдът присъди на Петров да изтърпи по-тежкото от наложените наказания - 17 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим.

Тримата студенти от ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" срещнали своите нападатели в заведение за дюнери, в първите часове на 21 март, в района на Червения площад. Студентите не отговорили на първоначалната враждебност на подсъдимите, които си тръгнали първи от заведението. По-късно Петров и Истатков се върнали да търсят младежите. Настигнали ги и започнали да ги малтретират. Най-тежко от тримата студенти пострадал Манол. Двамата нападатели го повалили на земята с бухалка, а Петров нанасял удари с крака и с ръце. Побоят бил брутален и продължителен, с изключителна жестокост по главата и цялото тяло на студента.

Експертизата посочи по-късно, че Манол е със счупен череп, с разкъсно-контузна рана на главата, с контузия на мозъка, с остър хематом на твърдата мозъчна обвивка и с десетки наранявания по главата и тялото. Само спешната помощ е спасила живота му. Двамата му състуденти Васил и Георги са били с натрошени челюсти, избити зъби и други травми в главите. Два дни след престъплението Васил Петров и Антон Истатков бяха задържани под стража. 8 месеца по-късно съдът измени процесуалната им мярка за принуда в "парична гаранция" - 10 000 лева за Петров и 5 000 лв за Истатков.

През ноември 2014 година Варненският апелативен съд преквалифицира престъпното деяние за двамата подсъдими от опит за убийство в причиняване на средна телесна повреда и намали размера на наказанията им до 6 години лишаване от свобода. Срещу тази присъда последваха протести от прокуратурата, от частния обвинител, както и жалби на подсъдимите Петров и Истатков. В решението на ВКС за отмяна на постановената от Апелативния съд присъда е записано, че апелативната инстанция неправилно е преквалифицирала задружната престъпна дейност на двамата подсъдими и неправилно е приложила закон за по-леко наказуемо престъпление.

ВКС намира, че апелативният съд не е подложил на проверка правните изводи на първата съдебна инстанция, според които опитът за убийство на Манол е извършен при пряк алтернативен умисъл. Не са били коментирани локализацията, броя на ударите, тяхната прекомерна сила и насоченост към главата на пострадалия, както и настъпилите увреждания. Върховният съд счита, че Варненският апелативен съд неправилно е постановил нова присъда, вместо решение и определил това като абсолютно процесуално нарушение.

В хода на днешното съдебно заседание друг състав на Варненския апелативен съд допусна до разпит управителката на заведението, предоставила записите от охранителните камери на органите на полицията. Съдът наложи 100 лева глоба на призования като свидетел Георги Иванов (пострадал от престъплението), който не се яви в заседание, но е представил болничен. Този документ обаче, не отговарял на изискванията на закона. За следващото съдебно заседание на 17 март тази година, освен Георги Иванов, за допълнителен разпит ще бъдат призовани третият пострадал студент Михаил Михалев, както и други двама свидетели (И. Станева и Н. Стоянов) , които се очаква да изяснят посоката на пристигане и оттегляне на автомобила, с който са пътували подсъдимите.