Освобождават шефа на армията заради пределна възраст

Животът

27-01-2016, 12:29

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сменят незаконно шефа на армията

Вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години следващия месец

Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за освобождаване от длъжност и от военна служба на вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната, поради навършване на пределна възраст.

Предложението е направено на основание Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, който регламентира пределната възраст за военна служба за офицерите със звание "генерал-лейтенант" ("вицеадмирал") – 59 години. Вицеадмирал Николов навършва пределна възраст на 9 февруари 2016 г.

Не е съвсем ясно обаче доколко правомерна е смяната му. Протоколът за освобождаването му е подписан преди той да навърши пенсионна възраст и преди да изтече 4-годишният му мандат, разкри преди време "Труд". Това се случва, след като военният министър Николай Ненчев не предложи Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност. По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност докато навърши 62 години.

Самото прекратяване на мандата става тихомълком и без да е гласувано открито от Съвета по отбрана. На 15 януари в 17 часа на Румен Николов е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола за махането на вицеадмирала три седмици преди той да навърши 59 години. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

Още през 2014 г. с идването си в Министерството на отбраната Ненчев реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала. Мотивите му са, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че Ненчев не можел да контактува "нормално" с Николов.

През годините различни министри са работили с назначени преди тях началници на ГЩ или началници на отбраната и никой не си е позволявал субективност, независимо от своите предпочитания", коментира от своя страна бившият министър на отбраната Ангел Найденов.