Германски съд реши, че България не е сигурно място за бежанците

Новините

09-02-2016, 08:09

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване

Германски съд постанови, че България и Унгария не са "сигурни страни" за бежанците и те не трябва да бъдат връщани там, предаде Дойче веле. Според решението на административния съд в град Саарлуис, провинция Саарланд, двете държави допускат "системни нарушения спрямо бежанците" и това прави престоя им там "опасен". Досега търсещите убежище от държави, в които се водят военни действия, можеха да бъдат връщани в България и Унгария, ако първата им регистрация при влизането в ЕС е на тяхна територия. 

"В България чужденците със статут на бежанци са застрашени да останат на улицата и на практика са без медицинско обслужване. Те нямат шанс за работа, а българското правителство не полага никакви усилия за интеграцията на тези хора. Затова и в тези страни те няма как да излязат от безизходицата, в която се намират", се казва в решението на съда. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Административният съд в Саарлуис се произнесе по дело, заведено от сирийка, чиято молба за убежище в Германия е отхвърлена. Тя и ливанският й съпруг пристигнали в Германия през България, а според Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати у нас. Жената обаче завела дело. Подобен е казусът и на сирийски бежанец, който трябвало да бъде върнат обратно в Унгария.

Решението предизвика полемика в Германия. Зам.-председателят на фракцията на управляващия ХДС в парламента на Саарланд Роланд Тайс припомни, че други германски съдилища са определили България за "сигурна трета страна".

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел, която е на визита в Анкара, заяви, че Турция и Германия ще поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпиране на трафикантите, които изпращат мигранти с лодки към Европа. Турският премиер Ахмет Давутоглу предупреди, че не може да се очаква от страната му "да се справя с мигрантската вълна сама". Около 30 000 сирийци в момента са на границата с Турция, прогонени от настъплението на правителствените войски в провинция Алепо, осигурено от руски въздушни удари. Меркел заяви, че е ужасена от страданията в Сирия, причинени от руските атаки.

Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция се очаква да влезе в сила от юни, заяви говорителката на ЕК Мина Андреева. Тя поясни, че то се отнася до мигрантите, които нямат право на международна защита в ЕС и които са влезли в Европа през Турция.

Австрия настоява да получи 600 млн. евро от ЕК, за да покрие извънредните разходи, които е направила, за да осигури подслон и храна на пристигналите на територията й бежанци, писа електронното издание "ИЮ Обзървър". В бюджета на Австрия за 2015 г. били планирани разходи за 35 000 бежанци, а в страната пристигнали 90 000. Финансовият министър на страната Ханс Йорг Шелинг вече писмено е депозирал искането си в Брюксел.