Кметът Иван Портних спря строежа в Морската градина

Чака се становище от прокуратурата

Кметът на Варна Иван Портних е издал заповед за спиране на строежа в Морската градина докато по случая се произнесе прокуратурата. Това заяви той пред журналисти в кв. "Виница", където бе направена първа копка на битова канализация.

Сагата с терена на "Зърнени храни Силистра" е от 2011 г., когато с решение на Общинския съвет се одобрява публично-частно партньорство за изграждане на детска градина в кв. "Чайка". В замяна инвеститорът получава имота в Приморския парк.

"Показах нагледно миналата седмица всички документи, с които разполагаме - кадастрална скица, нотариални актове, договори, анекси, актове за деактуване. Битува едно съмнение по отношение достоверността на тези документи и затова ги пращаме в прокуратурата", коментира Портних. Той бе категоричен, че ако се установят нарушения, ще се предприемат необходимите мерки.

Заповедта за спиране на строителните дейности касае и имот до Зоопарка. Заради създалото се напрежение е разпоредено на входовете на двата обекта да стоят представители на Общинска полиция.

В същото време преди дни от сдружение "Варна диша" алармираха, че строителството на терена на "Зърнени храни Силистра" се извършва въз основа на заповед за укрепване и заздравяване на опасна сграда, която обаче е съборена през 2013 г. "Правят ремонти на несъществуващи сгради и по този начин в момента строят изцяло нови кооперации, подменят документи, за да увеличат квадратурата на обекта", подчертаха от организацията, която организира протест пред сградата на общината, който трябва да започне след по-малко от 20 минути.