Инициатива "За да те има" помага на двойки с репродуктивни проблеми

Подкрепят с до 5000 лева двойки, избрани на случаен принцип

Дарителска инициатива, наречена "За да те има", набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Кампанията, която е организирана от фондация "Искам бебе" и сайт за безплатни обяви, стартира преди две седмици и ще продължи до 8 март. 100% от събраната сума ще бъде предоставена на фондацията и разпределена за инвитро процедури.

Всички желаещи да помогнат да се родят повече деца в България, могат да закупят 3D картичка във формата на матрьошка. Въпреки че по-скъпите артикули (ръчно нарисувани матрьошки) вече са изчерпани, всеки има възможност да направи допълнително дарение на по-голяма стойност.

Над 2 400 българи вече се включиха в дарителската инициатива, отчитат организаторите. Двойките, които желаят да се възползват от събраните чрез кампанията средства, могат да го направят до 8 март включително. Кампанията ще подкрепи с до 5 000 лв. двойки, избрани на случаен принцип сред всички, отговарящи на критериите при кандидатстване.

Те включват: българско гражданство, доказан минимум 2-годишен стерилитет и покриване на поне едно от следните медицински условия: да са изчерпали възможностите за финансиране от центъра за асистирана репродукция (държавния фонд Ин витро), да са включени в донорска програма (за донорска яйцеклетка) и препоръката за лечението да изисква единствено ин витро процедура, дори да не отговарят на изискванията на Фонд ин витро. Събраната от дарителската кампания сума ще бъде обявена до края на март,.

Ето какво споделят дами, осмелили се да говорят публично за дългия път към сбъдване на мечтата им да станат майки:

"13 години се борих с проблема. Бях само на 22 години, когато ми съобщиха, че не мога да забременея. Минах през всичко възможно. Започнах с ин витро процедурите в период, в който изобщо не се говореше за това. Навсякъде срещах неразбиране и недоверие от околните. Направих 3 неуспешни опита за ин витро и на четвъртия път, през 2006 г. чудото се случи. През 2013 г. се подложих на още една ин витро процедура и вече имам 2 деца. Успях с борба и много надежда!“, споделя Мария Полежанова от Разлог

"Животът ми бе една жестока приказка, изпълнена с безброй емоции, борба и много сълзи. След 20 години ходене по мъките се роди нашата принцеса Радина. Сблъсках се с какви ли не митове: ходене по врачки, баячки, лечители, билкари... Но от нищо нямаше никакъв ефект. Реакциите на обществото преди инвитрото бяха различни, едни ме подкрепяха, а други само любопитстваха какво ли ще се случи. Моите опити за инвитро бяха 6. Но последното, което беше успешно разбуни духовете. Тези които не вярваха, че ще успея да се справя с всичко и да устоя на всички препятствия, най-после повярваха, че човек когато иска и вярва - успява! Имало е много моменти, в които се чувствах безсилна, не съм си помисляла никога да спра, защото вярвах, че побеждава само този, който не се предава. Изключително важна е и емоционалната подкрепа на близки и познати. Благодаря на съпруга ми, който беше винаги до мен", разказва Мария Енчева от Момчилград

Повече за инициативата можете да научите тук.