Кметът: Няма да оттегля Общинска полиция от Морската

Мисия Варна

22-02-2016, 16:07

Снимка:

Архив/Варнаутре.бг

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край! И Върховният съд отсече: В "Салтанат" има алеи, няма улици

Съдът пак пусна колите в Морската градина

Административният съд сам опроверга себе си и пак пусна колите в парка

Варненският административен съд днес излезе с ново решение за колите в Морската градина. То не само е в противоречие с постановеното от него по същия казус на 20 юли миналата година, но и точно обратното на това, което Върховният административен съд разпореди само преди месец.

След закрито заседание днес съдия Евелина Попова от XV състав на Варненски административен съд "НАРЕЖДА (главните букви са според оригиналния текст, публикуван на сайта на ВАС) на началника на звено "Общинска полиция" при община Варна БЕЗУСЛОВНО ДА СЕ ПРЕКРАТЯТ предприетите от полицейските служители към звеното фактически действия по ограничаване на свободното придвижване на граждани с лични и служебни автомобили до обектите на територията на местност "Салтанат" – гр. Варна.
На основание чл. 253 ал. 2 изр. второ АПК разпореждането подлежи на незабавно изпълнение.

Мотивите, които съдия Попова използва, за да пусне колите днес, са същите, с които колегите й от Варненския и Върховния административни съдилища постановиха, че в Морската градина, в това число и местността "Салтанат" не могат да се движат автомобили.

Сравнете, например, тези два абзаца. Първият от решението на Върховния административен съд от 10.01.2016:

"Поради липсата на действащ ПУП на разглежданата територия, то няма и влязла в сила улична регулация за нея. Всички имоти с асфалтово покритие в територията на местност "Салтанат" (където са имотите на петима от жалбоподателите), са с начин на трайно ползване /НТП/ – "За алея"...
Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал.7 от Закона за движение по пътищата, забранено е преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места".

И от днешното решение на Варненския административен съд:

"след като за територията на местност "Салтанат" няма одобрен и влязъл в сила цялостен подробен устройствен план, отреждащ я с конкретното предназначение за парк, то за нея все още е неприложима забраната на чл. 15 ал. 7 ЗДвП."

Според новото съдебно разпореждане фактът, че според ОУП Приморският парк продължава до Евксиноград не е достатъчен, за да се прилага на цялата му територия Законът за движение по пътищата.

Остава да решим кога Варненският административен съд е бил прав и по-компетентен - сега или през юли миналата година. И дали след като има решение на Върховния съд варненският може да излиза с ново по същия казус.

"Няма да оттегля Общинска полиция от Морската градина. Има решение на Върховния съд и ние ще се съобразим с него", категоричен беше кметът Иван Портних след излизането на днешното решение. Той беше възмутен от новото развитие по темата и заяви готовността си да стигне до край в битката за свободна от коли Морска градина. "Чудя се варненка ли е съдия Евелина Попова? Нейните деца не се ли разхождат в Морската градина?", пита Иван Портних.

Решението днес е след жалба на "Мимоза 2" ЕООД, Сдружение "Събрание за защита на демокрацията" и "БМ Градината 15" ООД, които имат имоти в "Салтанат". Очаква се утре съдът да излезе с решение и по друго дело по темата за колите в Морската, образувано по жалбата на друга ресторантьорска фирма, която още в края на миналата седмица уверяваше публично клиентите си, че "в понеделник съдът ще пусне колите", и заплаши със съд всяка медия, която твърди обратното.