Тръмп с първа задгранична визита

Очаква се той да представи оръжейно споразумение със Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заедно със своята съпруга Мелания се отправи към столицата на Саудитска Арабия – Рияд за своето първо посещение на чужда страна като държавен глава, съобщава AFP. Тръмп ще проведе преговори с политици от консервативното кралство по-късно днес и ще изнесе реч по исляма пред около 50 арабски и мюсюлмански лидери.

Според „Амнести Интернешънъл“ основните теми за дискусия ще бъдат в областта на борбата с тероризма и в сферата на сигурността. Президентът също така се очаква да представи оръжейно споразумение със Саудитска Арабия на стойност няколко милиарда долара. В интервю за CNN дни преди отпътуването на Тръмп, 39-ият президент на САЩ Джими Картър пък посъветва настоящия държавен глава да постави „мира и човешките права“ на „предно място при всичките му дискусии с чуждестранни дискусии“.

Първите задгранични спирки на 45-тия президент на САЩ са Саудитска Арабия, Израел и Ватикан – трите свещени държави за водещите религии (съответно ислям, юдаизъм и християнство). Следват Брюксел и Сицилия.