Издигат монумент на дядо Добри!

Животът

27-07-2018, 12:58

Снимка:

facebook

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата

Помните ли дядо Добри? Онзи белокос аскет и странник, даряващ добрина и средства в името на вярата. Месеци след кончината на "Светеца от Байлово" сдружение "Азбукари" и съмишленици започнаха инициатива за събиране на средства в посока изграждане на паметник.

"Паметникът ще бъде посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планираме монументът да бъде около храм-паметника "Св. Александър Невски". Разчитаме на подкрепа от СО и Светия синод", обясни пред България он еър Цветомир Николов от сдружение "Азбукари".

Той поясни, че идеята на инициативата им е да увлекат младите и децата по добродетелите на дядо Добри. "Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата. Ние не искаме да правим просто паметник на дядо Добри. Ние искаме да издигнем монумент на добротата, чиито символ да бъде дядо Добри. Без проява на излишно его и шум", допълни Николов.

"Не събираме само чудеса, а и различни случки и преживявания на други хора с него. Засега имаме съвсем малко истории. Има две стихотворения за дядо Добри. Той показа правилния за българите път с живота си. Той посочи спасението. Трябва да възприемем това, което той казваше и учеше", отбеляза отец Серафим от Кремиковския манастир, в който са започнали да събират истории за чудесата и добрините, които "Светецът от Байлово" е извършил.

Божият служител подчерта, че не бива да си спомняме дядо Добри само в един ден от годината, тъй като е по-важно да станем чудо като променим себе си, а не да търсим чудото.

Желаещите да дарят за инициативата на "Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma.