Христо Христов стана световен шампион по вдигане на тежести за младежи

Варненецът спечели безапелационно титлата в категория до 109 килограма

България спечели злато и втори медал на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство по вдигане на тежести за младежи до 20-годишна възраст. С 403 кг Христо Христов грабна титла в двубоя, победи и в изтласкването, като заслужи и сребро в изхвърлянето на кат. до 109 кг.

Христо Христов, е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един кг не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годишните в Букурещ през 2019-а, същата година споечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи.

По-рано днес деня другият ни представител на първенството Васил Маринов спечели сребро в двубоя и в двете движения на кат. 102 кг.

Така равносметката на България от световното в Ташкент е злато и сребро в двубоите плюс злато и три пъти сребро в отделните движения.

Българските шампиони се завръщат от Узбекистан с полет през Истанбул, която се очаква на Аерогара София Терминал 2 утре, понеделник в 20:35 часа, а своевременно доскорошният спортен министър Красен Кралев честити титлата на Христов с коментар в социалната мрежа „Фейсбук“. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Горд съм, че един млад варненец стъпи на световния връх в щангите! Христо Христов спечели безапелационно титлата в категория до 109 килограма на първенството за младежи до 20 години. С двубой от 403 килограма той изпревари с 1 Богдан Хоза от Украйна. Съжалявам, че не успя в последния си опит в изтласкването да подобри и световния рекорд, като опита щанга от 223 килограма. А в категорията участва дори братът на безспорния номер 1 в този спорт Лаша Талахадзе - Акаки. Страхотно се представи и сливналията Васил Маринов в категория до 102 килограма. Той извоюва среброто.  Поздравявам и личните им треньори Живко Николов и Станимир Колев за невероятния успех, както и националния треньор Иван Иванов. Инвестициите, които направихме в последните 5 години в инфраструктурата на този спорт започнаха да дават своите резултати!