Прокурорската колегия на ВСС с декларация срещу Бойко Рашков

С декларация прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет заяви, че се противопоставя на "недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения", отправени в интервю от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков към прокуратурата.

Eто какво гласи декларацията:

"Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се противопоставя на недопустимите твърдения, негативните коментари и манипулативните внушения, отправени от министъра на вътрешните работи в ефира на Българското национално радио към Прокуратурата на Република България (ПРБ) и към конкретни прокурори с искане за ангажиране на тяхната дисциплинарна отговорност.

За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на Прокуратурата –да следи за спазването на законността. Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на Прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя.

В деня на професионалния празник на служителите от МВР е извършено грубо посегателство към установеното взаимодействие между Прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани. Създава се усещане за дестабилизация и липса на държавност, и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власти гражданите.

Приветствайки всички служители в структурата на МВР по повод техния празник, и изразявайки респект към постигнатите от тях резултати, Прокурорската колегия на ВСС призовава ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите и да се съхрани изграденото доверие, професионално и ефективно взаимодействие между правоохранителните и правораздавателните органи.

Прокурорската колегия ще се противопоставя на всяко посегателство срещу независимостта на ПРБ, на прокурорите и следователите, като гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Комисията „ГРЕКО“ и до Венецианската комисия."