Нанков: При управлението на ГЕРБ незаконно строителство на "Хемус" не е имало

Той е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения

Ако има незаконно строителство на АМ "Хемус", то е извършено от "Автомагистрали" ЕАД. Магистралата е цялостно планирана с обозримия срок 2024 г. Подготвителните дейности в един огромен линеен строителен обект отнемат около 80% от времевият етап за завършването на проекта. Това заяви в студиото на "Taзи сутрин" по bTV бившият регионален министър Николай Нанков.

"Магистралата в участъците "Боаза", "Белокопитово", "Буховци" се строеше и вече беше пусната през 2019 г. От пътен възел "Боаза" до разклона за Ловеч и Плевен всички строителни разрешения бяха издадени, бяха направени подробни устройствени планове (ПУП) и започна реалното строителство. Във всички останали отсечки бяхме на етап започване на строителство в рамките на 2021 г.", добави той.

Нанков е категоричен, че за всички лотове, по които се е строяло, е имало необходимите разрешения.

"За 4, 5 и 6 етап има готови проекти, приети в АПИ. ДНСК са подали грешни данни. За 7, 8 и 9 също има готови идейни проекти, там ще се променя трасе. В рамките на две години предстои завършването на четирите важни процедури по ПУП, отчуждаване, проект и разрешение за строеж в участъка между Велико Търново и Търговище", каза още бившият регионален министър. Нанков заяви, че по време на управлението на ГЕРБ незаконно строителство по АМ "Хемус" не е имало и че по 4, 5, 6, 7,8 и 9 участък не е строено, а са извършвани подготвителни дейности. Той отрече твърдението на служебният регионален министър Виолета Комитова, че са завършени 4% от магистралата, но са изплатени 71% от парите. Под 35% от стойността на АМ "Хемус" са дадени като аванс, обезпечени с банкови гаранции и застраховки. Преди три седмици АПИ изплати малко над 35 млн. лв. за извършени строителни дейности към "Автомагистрали" ЕАД", добави той.