Как се празнува Коледа и Нова година по света

Коледа

24-12-2021, 11:37

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

На живо от Лапландия: Дядо Коледа и елените тръгнаха

Християните в цял свят са в очакване на Рождество Христово. Какви са традициите и обичаите в дните преди празника и на самата Коледа?

В Норвегия хората вярват, че Бъдни вечер съвпада с появата на зли духове и вещици, затова в нощта преди Коледа норвежците скриват всички метли преди да си легнат, съобщава БНР.

В Австрия Дядо Коледа или Санта Клаус има свой зъл съучастник - Крампус. Подобното на демон отвратително създание обикаля улиците и търси непослушни деца, които да накаже. Мъже, облечени в страшни костюми, подобни на българските кукери, изпълват улиците на австрийските градове.

В Италия пък подаръците на децата се носят от стара вещица на име Бефана и това се случва на 5 януари.

Според стара легенда в Исландия гигантската котка Юле обикаля страната по Коледа и носи нови дрехи на хората, които са работили усилено през годината. Затова в наши дни исландците си купуват нови одежди за Коледа, за да избегнат неприятно преживяване.

В Германия една от традициите е всяко дете да остави обувката си пред вратата на спалнята. Ако са били послушни, на сутринта ще я намерят пълна с лакомства. Смята се, че традицията за коледното дърво е тръгнала именно от Германия, която води до друг обичай - в клоните на елхата се скрива кисела краставичка, а всяко дете, което намери краставичката, получава подарък.

А в Украйна освен с традиционните гирлянди, топки и светлини, украсяват елхата с паяжини. Легендата гласи, че бедна жена много страдала, защото нямала пари да украси елхата за децата си. Но когато се събудила на Коледа открила, че паяк е покрил цялото дръвче с блещукаща паяжина.