Цената на газа мина 100 евро за мегаватчас

Общество

23-03-2022, 14:03

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

След като удари триседмично ценово дъно около 95 евро, природният газ в Европа поскъпва към 105 евро за мегаватчас само ден

Поскъпването на синьото гориво започна във вторник привечер след информация, че гигантското находище на природен газ Troll в Норвегия е претърпяло непланирано прекъсване, съобщава БНР. Мрежовият държавен норвежки оператор Gassco заяви, че е неясна продължителността на спирането, причинена от повреда на компресор.
Възходящото ценово движение се задълбочава по време на търговията в сряда, тъй като инвеститорите са в очакване на предложения от Европейската комисия проектодокумент, в който ще се изисква от страните членки на ЕС да запълват газовите си хранилища до 90% от капацитета преди всеки един зимен сезон (до 1-ви ноември всяка една календарна година).
Енергийните търговци отбелязват, че тази цел ще бъде трудна за постигане дори в периоди, когато търсенето намалява, посочва Ройтерс.
В същото време в сряда се очаква производството на вятърна енергия във Великобритания и Германия за останала част от настоящата седмица да бъде под сезонната норма, което ще увеличи търсенето на газ за производство на електроенергия.
Прогнозира се, че настоящото по-топло време ще приключи следващата седмица, когато температурите отново паднат под нивата, типични за сезона, показват данни на Refinitiv Eikon.
Що се отнася до предлагането на природен газ, доставките на руски газ за Европа през газопровода „Северен поток 1“ през Балтийско море леко намаляха в сряда, като в същото време продължава реверсивното подаване на газ на изток от Германия към Полша по тръбопровода „Ямал-Европа“.
Всичко това допринася за днешното поскъпване на фючърсите на нидерландския газ хъб TTF с над 6% към 105 евро за мегаватчас.