Германци масово анулирали летните си почивки по родното Черноморие

Туризъм

29-03-2022, 17:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Липсва кризсен план от страна на държавата къде да се настанят бежанците от Украйна, когато дойде време хотелите по морето да се подготвят за сезона, подчертават от бранша

В края на миналата седмица се проведе заседание на Управителния съвет на Варненската асоциация на туристическите агенции (ВАсТА), на което бяха набелязани основните проблеми, с които се сблъсква бранша с наближаването на летния туристически сезон. 

Къде ще отидат украинските бежанци, когато дойдат туристите е един от най-важните въпроси, които тревожат бранша. Според Юлиан Бонев, член на УС на ВАсТА, това е проблем, който може да ескалира в следващите месеци, съобщава Радио Варна

"Липсва кризисен план от страна на държавата как да се реагира когато започне сезона. Много от хотелите имат договори с туроператори за посрещането на туристи. Хотелиери се притесняват, че до края на май трябва да освободят обектите, да ги почистят и подготвят за туристите. Тогава, къде ще отидат украински бежанци?", попита Бонев. Според него, правителството и туристическия бранш трябва час по-скоро да обсъдят този проблем, а не да се търси решение в последния момент. 

Друг от основните проблеми преди летният туристически сезон, е че германците масово отменят резервации за почивките си по родното Черноморие. 

Германските туристи са най-активни в анулациите на резервации за предстоящия летен сезон в сравнение с останалите западни пазари. Причините са ситуацията в Украйна и информациите за плаващи мини в Черно море. 

"Немските туристи масово отменят резервации за началото на сезона и ги отлагат за по-късен етап - през юни и юли. И през този сезон отново ще наблегнем на записванията "last minute". Хората поставят на първо място сигурността, а след това са цената и качеството", поясни Бонев. Той очаква отново силен вътрешен пазар през лятото, както и добра посещаемост от страна на румънските туристи. 

Според Юлиан Бонев е крайно наложително отпадането на карантината и тестовете за пристигащите в България туристи. 

"Много наши конкурентни дестинации вече отмениха карантината и тестването за туристите. Надявам се скоро това да се случи при нас", коментира туроператора. 

Според Юлиан Бонев, българските туристи са преоткрили родината в последните няколко години. Предпочитани от българите, които възнамеряват да почиват в чужбина са съседни дестинации като Турция и Гърция. Не са рядкост и записванията за екскурзии в по-екзотични страни като Египет, Мароко, Занзибар и Малдивите, въпреки по-високите цени.

От бранша приветстват рестарта на субсидията от 35 евро на седалка за чартърните полети с цел туризъм, но имат опасения относно усвояването на средствата. 

"За тази помощ могат да кандидатстват чартъри, които са с над 100 седалки. Проблемът идва от отлива на записвания и се опасяваме, че няма да има достатъчно чартъри", каза Юлиан Бонев. 

Юлиан Бонев напомни отново за необходимостта от създаването на гаранционен фонд, който да покрие сумите за обезщетение на нереализирани пътувания. Също и на контролен орган, който да възпрепятства нелегалната дейност в туроператорския сектор. Нов закон за туризма също е належащ, смята Бонев.