Рибарите, спрели да работят заради морските мини, ще бъдат компенсирани

Мисия Варна

21-04-2022, 17:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От бранша са притеснени заради планираното налагане на квоти за улова на някои видове риба

Риболовният сектор ще получи възможност за европейско финансиране и през новия програмен период 2021-2027 година. Това стана ясно по време на организираната от Сдружение "Черноморски изгрев" дискусия за бъдещето и перспективите пред морския риболов в България. На срещата присъстваха представители на бранша, Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и научните институти, информира Радио Варна.

Рибарите, които са преустановили временно дейността си заради опасността от мини в Черно море, ще получат финансови компенсации, съобщи на форума Стоян Котов, директор на Дирекция "Морско дело и рибарство" към Министерството на земеделието.

"Приветстваме тези компенсации, а също и мерките в помощ на сектора заради COVID кризата. Към момента има ефективно спиране на риболовната дейност", поясни Димитър Димитров от Сдружение "Черноморски изгрев".

Изплащането на компенсациите ще започне най-рано през есента.

Дискусията във Фестивалния и конгресен център продължи повече от 4 часа, а темата, която сериозно разбуни духовете в залата беше за предстоящите ограничения и мерки за управление на основните видове, които са обект на стопански риболов. Една от възможните мерки е квоти за улов на цаца, хамсия, сафрид, барбуна, меджит, рапани, бяла акула и други.

Михаела Велинова от Общата политика в областта на рибарството към ЕК представи подробна информация за състоянието на запасите в Черно море и какви препоръки се дават от научните органи за всеки един от основните видове риба. Евентуалните мерки притесняват рибарите и това се видя ясно по време на дискусията.

"Квотите притесняват рибарите, но те не са толкова страшни. Те позволяват повече механизми за опазване и за добра търговия. Сред другите мерки, които предизвикват притеснение са промяна на риболовни уреди и намаляване на минималните размери на улов за различните видове", коментира Димитър Димитров.

На форума присъства и заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев, който изслуша внимателно тревогите и притесненията на сектора и увери, че държавата ще направи всичко възможно за да помага.