Академичният танцов театър „Черноризец Храбър“ чества 25 години от създаването си

Животът

28-04-2023, 12:09

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С грандиозен концерт-спектакъл „Традиции в ритъм и творчество“ ще бъде отбелязана 25-та годишнина от създаването на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет „Черноризец храбър“. Събитието, организирано съвместно с Община Варна, ще се проведе в Деня на Европа - 9 май от 19:00 часа в зала Конгресна на Двореца на културата и спорта. В него ще участват повече от 350 изпълнители от различни възрасти, обединени от любовта към българския фолклор и Варненския свободен университет, съобщават от висшето учебно заведение.

В концерт-спектакъла „Традиции в ритъм и творчество“ ще бъдат представени завладяващи изпълнения, които обединяват най-доброто от репертоара на Академичния танцов театър през неговия четвъртвековен творчески път. Специални гости ще бъдат Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“, Гласът на България Петя Панева и танцови състави от цяла България, чиито ръководители са възпитаници на специалност “Хореография” на ВСУ „Черноризец Храбър“ - ДФТА „Калинка Вълчева“ от град Тервел, ансамбъл „Балканска младост“ от Етрополе, Ансамбъл и клуб за народни танци „Българин“, Клуб за народни танци „Моряците“, Клуб за народни танци „Фолклорно веселие“. Участие ще вземе и представителният ансамбъл на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

Над 400 са възпитаниците на професионалното направление “Музикално и танцово изкуство” през последните 25 години. Настоятелството на университета осигурява стипендии на студентите от Академичния танцов театър. Тази година в него танцуват 24 студенти от I до IV курс редовно обучение в специалност „Хореография“, като по този начин има приемственост и репертоарът се унаследява.

Академичният танцов театър е създаден във ВСУ “Черноризец Храбър” през 2008 г. на базата на съществуващия студентски фолклорен ансамбъл "Академика". Факторите, които мотивират ръководството на университета да създаде и бутиковите специалности в катедра „Изкуства“ са свързани с мисията на университета - да съхранява и развива българската идентичност и необходимостта да се стимулира обучението в областта на изкуството. Водещо е и разбирането, че Варна е значим международен културен център, който има богата история и сериозен потенциал за развитие. От сферата на културата във ВСУ „Черноризец Храбър“ идват творци, които стават истински духовни спътници и първи преподаватели – значими личности като проф. Петър Ангелов, проф. Милко Коларов, проф. Владо Иванов, незабравимата Гена Димитрова, художници като Стоимен Стоилов и Милко Божков. През годините в университета гостуват Георги Георгиев-Гец, Васил Михайлов, Стефан Цанев, Дамян Дамянов, Стефан Данаилов, Хайгашот Агасян, Валери Петров. Преподавателският състав, който в момента работи със студентите, е сред първите възпитаници, които израстват през годините до доценти и професори.