Хотелиер: Сезонът ще бъде много труден

Туризъм

13-07-2023, 13:53

Снимка:

Златни пясъци

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В Златни пясъци на пръв поглед преобладават автомобилите. Навсякъде пред хотелите, където може да се спре, има коли. Платените паркинги не са пълни до пръсване. Преобладават туристите от Румъния. А между многото автомобили с румънска регистрация се забелязват и български.

Златни пясъци. Лятото на 2023 година. Курортът изглежда жив. Разбира се, ако трябва да го сравнявам с времето, когато възрастта ми не надхвърляше 15 години – днес автомобилите са повече от хората. Докато днес Златни пясъци е жив, тогава някак си курортът – перлата на Варна, живееше. Могат да бъдат изтъкнати стотици причини за днешното положение. Едно е сигурно – Златни пясъци продължава да привлича летовници. За съжаление тази година техният брой е много малък – за мащабите на курорта и легловата база. Според предварителните очаквания точно през тази седмица туристите, трябва да започнат масово да започнат ад се настаняват в комплекса. Според Георги Щерев - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци, сезонът ще бъде много труден, съобщи Радио Варна.

Следващите 40 дни, надявам се да е добре, ако не стане някакъв катаклизъм, каза Щерев.

В Златни пясъци на пръв поглед преобладават автомобилите. Навсякъде пред хотелите, където може да се спре, има коли. Платените паркинги не са пълни до пръсване. Преобладават туристите от Румъния. А между многото автомобили с румънска регистрация се забелязват и български.

Простата сметка показва, че при липсата на руски пазар, украински, туристи от Литва, Естония, липса и на основния немския пазар - това се равнява на 1,5 турист с дълъг среден престой около 10-15 дена, никой може да ги замести, каза още Щерев. Той допълни, че в момента има много румънци, но те са само за почивните дни.

Магазинчетата навсякъде работят. Предлага се всичко – от сувенири, през плажни принадлежности, до дрехи, като една тениска примерно е 25 лева. Заведенията по крайбрежната алея стоят полупразни. Бързата закуска предлага пица с бира 10 лева, тортила за 10 лева, дюнер 10-15 лева. Опашки пред тях не видяхме при обиколката ни из курортния комплекс.

Основното притеснени на хотелиерите е липсата на политическа воля за решаване на проблемите на туризма. На практика туризмът не е приоритет на държавата, а според нас това е един  вариантите да се пълни приходната част на бюджета. С т.нар. износ на място могат да се реализират много по-големи обеми, убеден е той.

Председателят на Съюза на хотелиерите в Златни Пясъци Георги Щерев е категоричен, че и непроверените твърдения за замърсяването на Черно море оказват своето влияние върху слабия сезон. Те малко или много повлияха, посочи, той и уточни, че няма отписвания, но има задържане на резервации.

Според Георги Щерев българската държава трябва да потърси компенсации от европейските институции за туризма. Трябва по българското крайбрежие да се върнат немските туристи. Хотелиерите разчитат и на българите.