Варненският аквариум стана на 91 години

Животът

17-07-2023, 11:59

Снимка:

Varna utre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На днешна дата през 1932 г., след извършен основен ремонт Н.В. цар Борис III официално открива Морската биологична станция с Аквариум във Варна, съобщи Морето.

Днес, централната зала на Аквариума разкрива пред погледа на посетителите впечатляваща колекция от сладководни и морски обитатели, представени в естествената им среда. В няколко съседни зали са подредени експозиции, даващи пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на Черно море.

В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми.

Освен това е налична библиотека с повече от 30 000 научни и специализирани книги, учебници, периодични издания в областта на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, рибарство и рибна индустрия, марикултури, акваристика и др. Библиотеката пази уникални стари книги и карти, публикувани през 19 век.

Сградата на Института по рибни ресурси е построена по идея на Н.В. цар Фердинанд I през 1906-11 г. Проектът е дело на архитект Дабко Дабков. Използването на Аквариума по предназначение се забавя поради войните за обединението на българския народ (1912-13 г.; 1915-18 г.) и превръщането му в квартира на войскови части и тракийски бежанци, а впоследствие - във Военноморско (1918-22 г.) и Рибарско училище (1922-1930 г.).

След извършен основен ремонт на 17.07.1932 г. Н.В. цар Борис III официално открива Морската биологична станция с Аквариум към Софийския университет. През 1954 г. тя е преобразувана в Научно-изследователски институт по рибарство и рибна промишленост, преименуван последователно на Централен научно-изследователски институт по рибовъдство и риболов (1961 г.), Научно-изследователски институт за рибно стопанство и океанография (1965 г.), Научно-изследователски институт по океанография и рибно стопанство (1968 г.), Институт по рибни ресурси (1973 г.). Учени от ИРР са в основата на създадения през 1973 г. Институт по океанология – БАН.