Античен фестивал отново събира в Девня гладиатори от страната и чужбина (СНИМКИ)

Животът

19-07-2023, 12:54

Снимка:

Община Девня

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вход свободен за „Марцианопол - животът в Древния град“.

В разгара на лятото – на 22 юли, община Девня отново ще бъде домакин на един от най-интересните антични фестивали у нас: „Марцианопол - животът в Древния град“. За седма поредна година групи за исторически възстановки от България и чужбина ще представят бита, културата и военното дело на народите, населявали земите от региона на днешна Девня.

Входът за фестивала отново ще бъде свободен за всички посетители!

От 16:00 часа в съботния ден Амфитеатърът на древния Марцианопол ще стане арена на зрелищни битки, гладиаторски дуели, демонстрации на конна езда, легионерски строй, древни ритуали, музика и песни, в които ще се включат участници от сдруженията за съхранение на традициите, за исторически реконструкции и за старинни воински изкуства Via Preatoria (София), „Авитохол“ (Варна), „Антична Тракия” (Ямбол), „СИТАЛК“ (Пловдив), Ludus Traex (София), „Мадарски конник“ и „Величие“.

И тази година специален гост на фестивала ще бъде румънската Asociatia Culturala Tomis от град Констанца. Зрителите ще се насладят на гласа на Клавдия Китанова и китарата на Антон Яначков от дуо KsANa, които ще представят най-новите си композиции. Водещ на програмата ще е Димитър Спасов - изключителен познавач в детайли на римската история на Балканите.

Паралелно със зрелищната програма, публиката ще може да се запознае и с древните занаяти – на място майстори ще представят и изработват дрехи и оръжия от античността, перфектно пресъздадени и в най-малките детайли. За първи път в рамките на фестивала ще бъдат показани реплики на музикални инструменти от епохата на античността. Допълнителна част от забавленията за зрителите ще са състезанието „Римски чревоугодник“ и лотарията с награди, осигурени от спонсорите на античния фестивал.

Вечерта ще завърши с концерт на група „Хоризонт“ и огнено шоу на клуб „Дивинитас“.

Марцианопол - животът в Древния град“ се провежда традиционно под патронажа на кмета на община Девня Свилен Шитов. „Фестивалът вече е неделима част от културната програма на града и смело можем да кажем, че той става запазена марка на Девня. Възможността да се докоснем до изключителното минало на древния Марцианопол, която ни дават групите - възстановчици от България и чужбина, е наистина невероятно преживяване. Горди сме, че сме наследници на един от най-славните градове в Римската империя, който е имал право да сече собствени монети и в който са отсядали поне двама римски императори, привлечени от лековитите води на девненските извори. Близо две хилядолетия по-късно ние се опитваме да открехнем завесата на миналото и да разкрием поне за ден динамиката на древния мегаполис“, коментира Шитов.