Откриха лесен начин да задигнат съдържанието на контейнер за разделно събиране във “Владиславово”

Мисия Варна

22-07-2023, 11:53

Снимка:

СайтЪТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Малцина оценяват старанието на община Варна да предостави по-добра среда за живеене на варненци и гостите на града, както и услуги, които да улеснят живота им.

Правилото “Няма невъзможни неща” с пълна сила важи за хората, които преживяват като събират и предават хартия, пластмаса и метал за вторични суровини.

Иновативната мисъл на тършуващите по контейнерите първо проработи в посока на новите контейнери, чийто механизми и пружини бяха изпочупени и окрадени, за да могат с лекота клошарите да обират съдържанието на кофите. Вандалите обаче не пощадиха и контейнерите за разделно събиране, които са най-лесният им източник на суровина за препечелването на средства за преживяване.

Репортер на СайтЪТ попадна на поредния опустошен контейнер във “Владиславово”, този път от тези за разделно събиране на пластмаса. Тъй като през тесния процеп на съда е почти невъзможно да се измъкне съдържанието му, находчивите апаши са изкъртили или демонтирали една от страните му, за да могат с лекота да присвоят съдържанието му. Ако контейнерът не беше изместен на една страна, посегателството остава почти незабелязано, тъй като той е долепен до друг, предназначен за събиране на хартия.

В същото време продължава и безотговорното изхвърляне на едрогабаритни отпадъци от жителите на морската столица, които най-често през летните месеци правят ремонти и всичко ненужно стоварват до съдовете за отпадъци.

Докато самите ние превръщаме пространството си за живот в кочина, не спират критиките и жалването в социалните групи, че градът е мръсен и вмирисан през летните месеци. От своя страна община Варна сипе солени глоби към сметопочистващите фирми, за да упражни контрол, но в случая вина и отговорност трябва да понесат персонално онези, които не спазват правилата и замърсяват.

В тази връзка на брифинг на кмета Иван Портних бе споделено, че се очаква с превантивна цел служители на Общинска полиция по-често да правят обход и следят за нарушители.

До момента ефект няма, а и едва ли до всеки контейнер може да стои полицай. Единственото спасение е гражданското самосъзнание и подаване на сигнали от гражданите на дежурните телефони в община Варна, в случай че бъде забелязан някой, който руши или изхвърля отпадъци неправомерно.

Малцина оценяват старанието на община Варна да предостави по-добра среда за живеене на варненци и гостите на града, както и услуги, които да улеснят живота им.

Призовававаме – не бъдете безучастни! Следете за спазването на реда и сигнализирайте при нарушения на тел. 112 или при оперативния дежурен в община Варна: 052-820-112,   052-820-204,  052-820-016.