Одобриха осем предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна”

Мисия Варна

31-07-2023, 16:34

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август. И тази година този ден ще бъде празничен и неприсъствен на територията на общината.

Осем предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Варна” бяха одобрени на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общински съвет – Варна. С пълно единодушие съветниците подкрепиха номинацията на старши инспектор Върбан Петков за героичната му постъпка – спасяване на повече от 40 пътници от движещ се с висока скорост горящ влак при произшествие, възникнало край гара Каспичан късно вечерта на 3 ноември 2022 г. Одобрено бе и предложението за удостояване на Борис Калинков, автор на 25 книги, 11 от които са посветени на Варна, за приноса му в националната култура и в развитието на културния туризъм.

Най-високото признание на обществеността на града ни ще получи също примата Лили Иванова за изключителните й заслуги за издигане равнището на българската популярна музика на национално и международно ниво. Със званието „Почетен гражданин” ще бъде удостоена и актрисата Цветана Манева за значимия й принос към театралния живот на Варна, като артистичен директор на Международния фестивал „Варненско лято“ повече от 30 г. и за блестящите й роли в киното и театъра.

Съветниците единодушно подкрепиха и номинацията на Дарин Сотиров, създател и ръководител на Школата по изкуство за талантливи деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“ и вдъхновител и организатор на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“.  Одобрено бе и предложението с най-високо отличие на гражданите на общината да бъде удостоена Свежина Димитрова, директор на Варненската обсерватория „Николай Коперник“ от 2009 г., за значимите й заслуги към астрономическото образоване на младите хора.

Със званието „Почетен гражданин на Варна” ще бъдат отличени също две дами, свързали живота си с художествената гимнастика. Едната е Минка Ванкова, която тази година навърши 90 г., за приноса й в утвърждаването и развитието на художествената гимнастика във Варна през първите години на нейното превръщане в обичан и практикуван спорт. Най-високото признание ще получи и първата световна шампионка по художествена гимнастика на морската столица Деспа Кателиева за множеството ѝ победи на европейския и световния подиум.

Общинските съветници одобриха и номинациите на тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен ще бъде удостоен Военноморският музей във Варна за неговата стогодишнина и утвърждаването му като значима публична институция в нашия град. Същото отличие ще бъде връчено и на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ за 140-годишнината от създаването ѝ и успешната ѝ мисия по опазването и популяризирането на книжовното богатство.

Членовете на комисията решиха почетен знак „За заслуги към Варна“ – златен да получат и осем личности, дали своя принос в културния, спортния и обществения живот на града ни. Една от тях е Пенка Живкова, оглавявала Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна и участвала в екипите, организирали  Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“. Другият номиниран за отличието е създателят на Галерия 8 Борис Стателов, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства и издига авторитета ѝ като културна столица. За приноса му в развитието на образователното дело златен почетен знак ще получи също доц. Веселин Михалев, който вече четвърт век е директор на ОУ „Добри Чинтулов“ в града ни.

За престижното отличие са номинирани и петима отдадени на спорта личности. Сред тях е Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата. Останалите са заслужили деятелки на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години. За приноса им в развитието и популяризирането на този спорт съветниците дадоха съгласието си златни почетни знаци да получат Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.

Взетото днес решение не е окончателно. Съгласно статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна решението и цялата документация се представят в Председателския съвет на Общинския съвет. Финалното одобрение ще бъде направено от местния парламент на заседание следващата седмица.

Званията и знаците ще бъдат връчени на празника на Варна – 15 август. И тази година този ден ще бъде празничен и неприсъствен на територията на общината. Съветниците от комисията по култура дадоха съгласието си традицията да бъде продължена, но крайното решение ще вземе Общинският съвет.