Осем села във Варненска област са на воден режим

Животът

26-08-2023, 13:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Три от тях са в Аврен и четири в Аксаково.

Осем села във Варненска област са на воден режим, съобщават от Регионалната здравна инспекция в морската столица, предаде СайтЪТ. Населени места с въведено режимно водоснабдяване:

Община Аврен:

с. Аврен

с. Бенковски,

с. Садово

Община Аксаково:

с. Доброглед

с. Ген. Кантарджиево

с. Зорница

с. Любен Каравелово

Община Долни чифлик

с. Булаир.

Безводието от години е част от живота на не малка част от жителите на община Аврен. Да има вода в чешмите е по-скоро събитие, отколкото ежедневие за хората в общината. Проблемът тормози жителите на Аврен десетилетия наред, а наскоро те се обърнаха за помощ и към държавата.

Кметът на общината Емануил Манолов посочи, че днес е провел работна среща с зам.министъра на МРРБ г-жа Терзийска на тема водната криза в селата Аврен и Садово.

“Обсъдени бяха различни възможни варианти за финансиране на готовият ни проект за подмяна на Вик тръбите в с.Аврен. В понеделник ще стартираме обществена поръчка под условие ,че няма засега финансиране но докато се появи такова да сме избрали фирма изпълнител на проекта ни.

Същевременно излязоха пробите на РЗИ-Варна за водата от сондажа в с.Садово с добри показатели са и новата седмица заедно с документите от стоителният надзор и Вик Варна ще бъдат внесени за приемателна държавна комисия.

Продължаваме и работата по проекта ни за сондаж в с.Аврен както и раздаването на безплатна вода за жителите на двете села докато има режим”, написа в социалните мрежи Манолов.

Областният управител на Варна доцент Андрияна Андреева се ангажира лично да проследи целия процес по движението на документацията през компетентните институции, за да няма забавяне на процеса и до Коледните и новогодишни празници да се почувства нормализиране на водоподаването.

Оказва се обаче, че и не малка част от жителите на община Аксаково споделят същата съдба, защото там 4 населени места са на воден режим. Там обаче проблемът няма тази дългогодишна история, което не успокоява жителите на общината, които в най-големите горещини са без вода.