Най-големият завод за олио у нас спря работа

Парите

30-08-2023, 20:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради липса на суровина, временно е затворен най-големият преработвател на слънчоглед у нас в с. Разделна, Варненско.

Удължаването на забраната за внос на украински слънчоглед няма да помогне на зърнопроизводителите, а единствено ще затрудни и ощети преработвателите. Вече има заводи за олио, които временно са затворили заради липса на суровина, като например най-големият преработвател на слънчоглед у нас в с. Разделна, Варненско.

Това обявиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България на пресконференция, по повод обявеното от земеделския министър Кирил Вътев искане на страната ни от Еврокомисията да удължи забраната за внос на украински слънчоглед до края на годината след 15 септември.

Производителите на олио обвиниха държавата, че толерира един сектор за сметка на друг и така изкривява пазара.

"Не е в интерес и на производителите на слънчоглед да задържат продукцията си, защото трендът на цените от май миналата година е само надолу. Цените продължиха да падат и след въведената през април тази година забрана за внос на украински слънчоглед в пет държави от Източна Европа", заяви Яни Янев, председател на сдружението на преработвателите.

"Ние им предлагаме международната цена - в момента тя е 800 лв. на тон, доставен до пристанище Варна. Производителите обаче не продават на тази цена, но ако продължат да задържат слънчогледа, ще загубят повече", каза Янев. На въпрос каква цена търсят зърнопроизводителите, той отговори: "Те искат ние да кажем цената, а ние стъпваме на тази на международните пазари".

Припомняме, че миналата година цената на слънчогледа, на която българските земеделци продаваха на заводите за преработка достигна средно 1200 лв. за тон и това предизвика силно поскъпване на олиото в търговската мрежа. В последствие при отварянето на безмитния внос на украински слънчоглед за Европа цената на слънчогледа тръгна надолу и продължи да пада, дори след като през април в пет източноевропейски държави, включително и България, бе въведена забрана за внос от Украйна.

Преработвателите посочиха, че предпочитат да изкупят целия български слънчоглед, но той не е  достатъчен, за да натовари производствените им мощности. Налага се внос от поне 1.5 млн. тона суровина и за тях вносът от Украйна е изключително важен, за да произведат конкурентна продукция за износ, пише sega.bg. 80% от продукцията на големите български маслобойни се изнася, а в последните години България стана един от най-големите износители на слънчогледово олио в света.