Акад. Денков организира тристранна среща за регионалната свързаност днес край Варна

Новините

09-10-2023, 07:30

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Негови гости ще са премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолак.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще вземе участие в Тристранната среща на министър-председателите на България - акад. Николай Денков, на Гърция- Кириакос Мицотакис, и на Румъния -Йон-Марчел Чолаку. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). 

Срещата ще се проведе днес в резиденция „Евксиноград“. В събитието ще участват и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и  европейският комисар по транспорта Адина Вълян. 

Паралелно на лидерската среща на премиерите на трите страни ще се проведат три работни сесии. Вицепремиерът Мария Габриел ще председателства първата от тях на тема „Външни работи, политика за сигурност и бъдещи перспективи на Тристранния формат“. В сесията ще се включи и Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК. Сред предвидените за обсъждане теми са сътрудничеството в рамките на НАТО и нарастващото значение на Черноморския регион, присъединяването на България и Румъния към Шенген, идентифицирането на общи приоритети в рамките на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани, съобщиха още от МВнР.

Срещата бе инициирана от акад. Николай Денков при визитата му в Атина през август. Основен акцент в разговорите ще бъде регионалната свързаност и по-конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите, а и политическите връзки между включените държави. Тогава бе заявена позиция от българска страна, че бъдещият коридор ще функционира още по-ефективно, когато всички страни по трасето станат членки на Шенгенското пространство и границите между тях отпаднат.

 

 

/ЛРМ/