Служители на НСИ започват серия от протести

Новините

10-10-2023, 17:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първият планиран протест е на 11 октомври пред сградите на НСИ в страната и в София.

Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести в цялата страна като етап от преминаването към ефективни стачни действия, съобщиха от Националния статистически институт.

Първият планиран протест е на 11 октомври пред сградите на НСИ в страната и в София, предаде БГНЕС.

„Напомняме, че още през месец юли имаше протестни акции в националната статистика, но правителството не чу справедливите искания за увеличение на заплатите на работниците и служителите. С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличение на работните заплати, а през септември министър-председателят призова работещите в статистиката за „малко търпение“. Търпението обаче се изчерпа отдавна“, посочват от НСИ.

Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с COVID кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“.

През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение възнагражденията изостават чувствително.

За първото тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-о място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118-о място.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати.

Синдикат на административните служители „Подкрепа“ настоява за увеличение на работните заплати в НСИ с еднаква сума за всички работещи, като увеличението да бъде минимум 50% в перо „разходи за персонал“ или 11,5 милиона лева на годишна база.

Това ще даде възможност за адекватно увеличение на възнагражденията на работещите, привличане на квалифицирани кадри и пресичане на процеса по обезкървяване на системата.