Трима юристи избраха Окръжен съд – Варна за професионалния си стаж

Животът

11-10-2023, 17:41

Снимка:

Окръжен съд - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Двама възпитаници от специалност „Право" на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър" и един от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ избраха Окръжен съд – Варна, за да преминат задължителния си професионален стаж.

Стажантите бяха посрещнати от председателя на Варненския окръжен съд – съдия Марин Маринов, който официално им връчи книжките. Благодари им за доверието да изберат именно ръководената от него институция за последната стъпка от своето обучение и им пожела да подходят към нея отговорно. Съдия Маринов попита стажантите за предпочитанията им за сфера на развитие и правна материя. Представи им накратко съда, като ги успокои, че в трите отделения – Гражданско, Търговско и Наказателно ще имат възможност да се запознаят с голямо разнообразие от правни спорове.

След това, административният секретар на съда - Румен Вичев разясни на стажант-юристите, как ще преминат шестте месеца стаж в съдебната система. Целта е те да се запознаят практически с основните функции и с организацията на работата на професиите, за които се изисква юридическо образование, и да участват в изготвянето на проекти на актове и документи с правно значение. След стажа, ще имат право да положат изпит и да придобият юридическа правоспособност.