Гасят пожар на кораб днес на учение във Варна

Животът

18-10-2023, 08:10

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

„Бриз 2023“ започна на 13 и ще продължи до 22 октомври.

Епизод от националното военноморско учение „Бриз 2023“ ще се проведе утре, 18 октомври, от 09:00 ч. в района на пристанище Варна-Изток.

С участието на 27 правителствени и неправителствени организации ще се отработи взаимодействието при борба с пожар на кораб в пристанище, съобщиха от пресслужбата на флота.

Двадесет и седмото издание на учението „Бриз 2023“ започна на 13 и ще продължи до 22 октомври. То се провежда от българските Военноморски сили в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в предварително обявени райони.

В него участват военни кораби, авиация, личен състав, сили и средства от военноморските сили на България, Албания Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчният център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабният елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили и ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез изпълнение на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.