Горските ще засичат с дронове пожари и бракониери

Крими

30-11-2023, 16:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Летателният апарат може да остане във въздуха близо час и има термокамера.

Ръководството на СИДП има идея пожарите и бракониерските прояви в горите да бъдат засичани с безпилотни летателни апарати. Днес директорът на предприятието инж. Симеон Давидков, членовете на УС Александър Арамов и Снежка Иванова, както и експерти от Централно управление се запознаха с възможностите на дроновете от най-новото поколение, които могат да се използват на време на таксация, за изчисляване кубиците дърва, които могат да бъдат добити от определен отдел и много други.

Летателният апарат може да остане във въздуха близо час, като през това време изминава 6 километра и прави пълно, триизмерно заснемане на всички обекти. Дронът е снабден с три камери, като благодарение на термокамерата може да се засече къде точно е главното огнище на пожара, дори гъстотата на дима да е значителна. Апаратът позволява да бъде следено и местоположението на всеки един служител, който участва в потушаването на огъня, за да може да се реагира адекватно, ако бъде застрашен човешки живот.

Безпилотни летателни апарати могат да се използват при много дейности в горите и според ръководството на СИДП това е бъдещето не само при откриване на пожари, но и при обследване и мониторинг на горски масиви.