Оставиха в ареста варненец, задържан с дрога, оръжия и много пари във Варна

Крими

30-11-2023, 17:10

Снимка:

ОД на МВР - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От негови жилища са иззети два пистолета, боеприпаси, над 800 гр. кокаин, 20 гр. марихуана, метаамфетамин и значителна парична сума.

39-годишен мъж остава под стража, след като Варненският апелативен съд потвърди взетата му от Варненския окръжен съд най-тежка мярка за неотклонение. Срещу Тодор Г. са повдигнати обвинения в държане на наркотици с цел разпространение и на огнестрелни оръжия и боеприпаси. При претърсването на два адреса във Варна са били иззети два пистолета – боен и преправен, за които той нямал разрешителни, боеприпаси за тях, както и  над 800 гр. кокаин, 20 гр. марихуана, метаамфетамин, електронни везни и множество празни пакетчета. Открита е и значителна парична сума.

Производството пред Апелативния съд бе образувано въз основа на жалба на обвиняемия. Защитата му заяви, че страхът от евентуално осъждане не може автоматично да се третира като опасност от укриване и опит за възпрепятстване на разследването. Прокурорът акцентира на откритите три вида наркотици, значителното им количество, особено на кокаина. С оръжията пък са били произвеждани изстрели.

Въззивният съдебен състав намери жалбата за неоснователна. И двете предявени обвинение са за тежки престъпления, които се наказват с лишаване от свобода. Доказателствата са достатъчно, за да доведат съда до изискваното от закона основателно подозрение за съпричастността на обвиняемия към деянията. В случая наличието на тази предпоставка не се и оспорва от защитата. Съдът обаче не може да се съгласи с доводите й, че няма опасност при по-лека мярка обвиняемият извърши престъпление. Вярно е, че той не е осъждан, но количествата иззети наркотични вещества, оръжията и боеприпасите водят до извод за реална опасност от извършване на престъпление. Предвид характера и механизма на престъпленията, общественият интерес налага Тодор Г. да бъде задържан под стража, обяви Апелативният съд. Тъй като Окръжен съд – Варна е взел единствената адекватна мярка за неотклонение, определението му бе потвърдено.

Съдебният акт на въззивната инстанция е окончателен