Обвиняем за притежание на близо 3 кила марихуана си остана вкъщи

Крими

05-12-2023, 16:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще го следят с електронна гривна.

Варненският апелативен съд сподели решението на Варненския окръжен съд да определи домашен арест с електронно наблюдение спрямо обвинен в държане с цел разпространение на високорисков наркотик. Диян Г. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в местност край Варна е държал 2, 872 кг. марихуана, 55 растения от рода на конопа. На мястото били открити съоръжения за отглеждане и електронна везна. Прокуратурата протестира определението на първата инстанция, с което тя е отхвърлила искането за задържане под стража на 35-годишния мъж.

Във въззивното производство прокурорът настоя за налагане на най-тежката мярка за неотклонение, защото незаконната деятелност на Диян Г. се характеризира с мащабност и има опасност той да извърши престъпление. Защитата смята тези доводи за неаргументирани. Обвиняемият няма предходни криминални регистрации и не е необходимо задържането му под стража.

Варненският апелативен съд съобрази, че е повдигнато обвинение за държане с цел разпространение на над 2,8 кг. високорисково наркотично вещество. В резултат от събраните доказателства и у този съдебен състав възниква изискваното от закона подозрение за съпричастност на обвиняемото лице към вмененото му във вина деяние. Този извод на Окръжния съд не се оспорва от защитата и обвиняемото лице. Опасността от извършване на престъпление въззивната инстанция изведе от количеството иззета марихуана и от механизма на престъплението. Рискът обаче може да бъде преодолян с втората по тежест мярка за неотклонение, още повече че тя се контролира с електронно средство. Домашният арест се търпи на адрес, различен от този на имота, от който са иззети забранените вещества, мотивира се Апелативният съд.

Определението, с което втората инстанция отказа да измени мярката на обвиняемия Диян Г., е окончателно.