Избраха зам.-председатели на ОбС-Варна

Мисия Варна

07-12-2023, 12:26

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те ще са Христо Атанасов, Ивайло Костадинов от Алтернативата за гражданите, Николай Костадинов от "Възраждане", Тодор Балабанов от ГЕРБ, Светлан Златев от Български глас и Николай Стефанов от "Продължаваме промяната".

Общинският съвет на Варна избра шестима заместник-председатели на свое заседание. Всички номинирани бяха одобрени със значително повече необходимите 51% от гласовете на местните депутати.

За заместник-председатели ще са Христо Атанасов, Ивайло Костадинов от Алтернативата за гражданите, Николай Костадинов от "Възраждане", Тодор Балабанов от ГЕРБ, Светлан Златев от Български глас и Николай Стефанов от "Продължаваме промяната".

Шест ще бъдат и групите в състава на новия местен парламент. Най-голяма с 9 членове е група „Алтернативата“, обединяваща съветници от политическите партии и коалиции „Алтернативата на гражданите“, „Има такъв народ“ и „Свобода“. Следващите по численост са групите на ГЕРБ и на „ПП-ДБ“ с по 8 общински съветници и на „Възраждане“ със 7 представители. С 5 членове е групата „Български гласъ“. Същата е числеността на група „Експертен център“, съставена от съветниците от партия „Земеделски съюз Александър Стамболийски“.

30 общински съветници изявиха желание да бъдат членове на постоянната комисия "Финанси и бюджет". По закон един общински съветник може да участва в три постоянни и една временна комисия към Общинския съвет. Председателят на Общински съвет-Варна изказа мнение, че няма да останат членове за временните комисии, поради огромния интерес към постоянните.

Няма да правим предложения за председатели на комисиите, въпреки че разполагаме с квалифицирани и доказани специалисти в ГЕРБ, каза каза Тодор Балабанов.

Днешното заседание започна с минута мълчание в памет на Апостол Димитров, председател на Общинския съвет в периода 2004-2005 г. Съветниците продължават работа с избор на председатели и членове на постоянните, временните и специализираните комисии. 

Избраха Николай Стефанов от ПП за председател на комисията "Финанси и бюджет".