България, Румъния и Турция сформират противоминна група в Черно море

Новините

10-01-2024, 12:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заминава днес на посещение в Република Турция. Той е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България, Румъния и Република Турция за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). Официалното подписване ще се състои на 11 януари 2024 г. в Истанбул.

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание, провело се на 13 декември 2023 г.

Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Република Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Дейността на MCM Black Sea има изцяло мирен характер и не е насочена срещу никоя друга държава. Очаква се тя да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.