Намаляват безвъзмездните кръводарители във Варна

Животът

19-01-2024, 11:24

Снимка:

Районен център по трансфузионна хематология - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

РЦТХ - Варна ще проведе редица кампании с дарения им от Сдружение "Аз вярвам и помагам" мобилен пункт за кръводаряване във Варна и областта, както и в близки градове.

По-малко са безвъзмездните кръводарители, влезли в Кръвния център в морската столица. Това според хората, работещи там се дължи на редица фактори, сред които забързаното ни ежедневие. Най-важно е непрекъснато да се надгражда културата ни за ползите от кръводаряването и стимулите, с които да се подканят хората да даряват безвъзмездно кръв. 

Два талона за театър с намаление от -30% за постановка по избор получават кръводарителите във Варна. С подобни изненади кръвният център се опитва да стимулира повече хора да даряват безвъзмездно кръв. Безспорно културата на този акт трябва да има повече подобни измерения. Ходенето на театър е един от тези полезни способи, с които получаваме и обогатяваме личната си култура. Д-р Николета Ангелова, която тази сутрин е на смяна в кръвния център споделя, че тя също дарява кръв и това я кара да се чувства много добре и споделя, че много хора откликват и когато видят тези талони за театър остават приятно изненадани. "Това е практика от няколко години и по този начин се опитваме да ги накараме да оценят, както изкуството, така и това добро, което правят, дарявайки кръв безвъзмездно", заявява тя, цитирана от Радио Варна.

Тази сутрин във фоайето на РЦТХ във Варна имаше отколо 7-8 души, дошли да помогнат на хора в нужда, но само един от тях бе дошъл, за да го направи безвъзмездно. Това е Димитър Димитров, за който този акт ще е около 50-ти. 

РЦТХ - Варна ще проведе редица кампании с дарения им от Сдружение "Аз вярвам и помагам" мобилен пункт за кръводаряване във Варна и областта, както и в близки градове. 

"Кампаниите ще целят да наберат повече популярност сред хората и да изградят навик за кръводаряване по райони, училища, университети, предприятия, обществени сгради и места, където има голям поток от млади хора. Важно е да се показва на младите хора същността на кръводаряването, за да има повече желаещи и повече спасени нуждаещи се", съобщи за Яна Василева - главен координатор в РЦТХ - Варна.