Общинският съвет ще гласува бюджета на Варна за тази година

Мисия Варна

21-02-2024, 13:25

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Макрорамката е в размер на 764,2 млн. лева, от които 338,5 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите 369,1 млн. – от приходи от местни данъци и такси.

Сесия на Варненския общински съвет започва в 10 часа. Съветниците ще гласуват бюджета на Варна за 2024-а година.

Макрорамката е в размер на 764,2 млн. лева, от които 338,5 млн. лева са делегираните средства от държавата, а останалите 369,1 млн. – от приходи от местни данъци и такси. Бюджетът със средства от европейски проекти и програми е в размер на 56,5 млн. лева.

За поредна година най-голям е делът на средствата за образование – 263,4 млн. лева, или 37,2% от общия бюджет. Те са с 23,9 млн. лева повече спрямо предходната година.

В проектобюджета за здравеопазване първоначално бяха заложени 38,8 млн. лева, но по време на заседание на финансовата комисия съм съвета средствата бяха увеличени с 1,8 млн. лева. Съветниците дадоха съгласието си 673 хил. лева да бъдат инвестирани в ремонтни дейности на материалната база на Клиниката по ортопедия и травматология към МБАЛ „Св. Анна – Варна“. С малко над 375 хил. лева от местната хазна ще бъдат покрити задълженията на Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна. Около 670 хил. лева ще получат три диагностично-консултативни центъра във Варна. За обновяване на втория етаж на ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. „Аспарухово“ общината ще отдели близо 290 хил. лева, а за ремонт на част от покрива, на санитарни помещения и за подмяна на дограма на „ДКЦ III” в ж.к. „Владислав Варненчик“ – 220 хил. лева. За полагане на нова настилка на паркинга на ДКЦ „Чайка“ ще бъдат заделени 159 хил. лева.

С пълно единодушие  съветниците гласуваха 50 хил. лева повече за общинския инвитро фонд, като общата сума от 391 хил. лева става 441 хил. лева. Одобрено бе и увеличение на средствата за еднократни помощи за граждани с 40 000 лева, с което бюджетът за подпомагане на граждани за лечение става 228 хил. лева.

Съветниците от комисията по бюджет и финанси гласуваха също промяна на Икономическата рамка на ‚Градски транспорт“. По предложение на групата на ГЕРБ средствата, предвидени за актуализация на заплатите в дружеството, бяха увеличени с допълнителни 1,4 млн. лева към първоначално заложените 3 млн. лв. С тях бюджетът за възнаграждения възлиза на общо 29,2 млн. лева.  Предвижда се увеличението да е два пъти през годината – веднъж от 1 март и втори път – от септември, както и да е диференцирано за водачите и служителите на общинското дружество.