Анна Михнева-Натова: Време е рибарските лодкостоянки да се обезопасят и регистрират по Наредба 9

Новините

14-03-2024, 17:56

Снимка:

Министерство на транспорта и съобщенията

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Генералният план на пристанище Варна в момента е на етап технически съвет в Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", съобщи още тя.

Време е да се предприемат действия и рибарските лодкостоянки да се обезопасят и регистрират по Наредба 9. Тези специализирани пристанищни съоръжения не са регистрирани като такива. Това коментира във Варна заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова, информира Радио Варна. Тя присъства на демонстрация на дарение за Българския морски квалификационен център, който получи днес уникална система за гасене на пожари в контейнер с т. нар. "Хидропен". 

"Отворени сме на диалог - нека рибарите дадат конкретни предложения, тъй като процедурата е дълга и тромава, но е в съответствие със Закона", каза още тя. 

По думите ѝ работа на "Морска администрация" е да се издават предписания. "Защото когато нещо се случи, тогава ще си повдигнете въпроса защо държавата не си е свършила работата и защо тези съоръжения не отговарят на критериите за безопасност. Доколкото знам тук вече има регистрирани три рибарски пристанища - нека се предприемат действия от страна на областния управител, общината, и се узаконят тези съоръжения", каза още заместник-министър Анна Михнева-Натова. 

Генералният план на пристанище Варна в момента е на етап технически съвет в Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", съобщи още тя. 

Венцислав Иванов, директор на "Морска администрация" посочи, че новата заповед за забрана на достъп е издадена по повод жалба, която се е подала към "Морска администрация" за нередности на определено нерегламентирано място на заставане. "След проверката са установени тези неща и затова заповедта е разширена с още един обект. Иначе за 33 обекта заповедта е от 2015 г. и не е променяна", каза Иванов, като допълни: "Директорите на дирекции по места имат абсолютна независимост и това, което се издава като заповед. Бяхме при областната управителка и там обяснихме много ясно какви са първите стъпки, които трябва да се направят. Изключително колосален труд са направили колегите от Варна. Те са направили списък от 115 обекта, които да бъдат разглеждани като потенциални места за какво да бъдат използвани".