Христо Димитров: Управлението на Общинския съвет не е самоцел

Мисия Варна

17-03-2024, 10:39

Снимка:

Общински съвет - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не се притеснявам за поста си, каза председателият на местния парламент.

„Промените в мнозинството в общинския съвет са логични от гледна точка на това, че той е доста фрагментиран. Гласуването само по една точка от дневния ред не е ясен показател за ново разпределение на силите, но въпреки всичко след гласуването на бюджета може да се мисли за ново мнозинство в съвета“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна председателят на Варненския общински съвет Христо Димитров. На въпрос дали заради новото мнозинство се притеснява за поста си, той отговори: „Няма как да се притеснявам. Управлението не е самоцел. В качеството си на експерти, съветниците от групата на „Алтернативата“, от която съм част, имаме за цел да подпомогнем работата на общинската администрация. Дойдохме да помогнем с експертиза, а не да вземем поминъка на някого“.

„Въпреки че нашата група се въздържа при гласуването, желанието ни беше бюджета да бъде приет от Общинския съвет. Успяхме всички заедно да подредим бюджета във вид, който да е полезен за Варна. Целта на декларацията ни беше да дадем сигнал, че не се предвиждат структурни промени. В разговорите, които имахме с кмета след гласуването на бюджета, разбрахме, че вече се работи активно по въвеждане на ясна структура в общината. Важното сега е, не да се смени структурата, а да се изясни, защото много от процесите са смесени, работят се от външни предприятия“, каза Христо Димитров и уточни: „В декрацията говорим за диалогност, т.е. кмета повече да се вслушва в думите на другите и за изтрезвяване, което означава, че решенията могат да бъдат някъде извън нашите хора“.

„Това, което е най-видно трябва час по-скоро да бъде подредено и хората да забележат това. Видимо спешна задача е да се махне коледната украса, макар че имаше предложения да я съчетаем с великденската. Едни от най-спешните задачи, които трябва да бъдат решени от общинската администрация са ремонтите на улиците и бъдещето на дружеството „Градски транспорт“. По най-бързия начин трябва да огледаме работата на фирмите, които работят по инфрастурните проекти. Възможно е да се мисли за обединение на „Градски транспорт“ и общинското дружество ТАСРУТ, но този въпрос тепърва ще се объсжда и ще се анализира.“, каза още Христо Димитров.