Благомир Коцев: До 10 дни ще има решение за началника на отдел „Рибарски пристанища“

Мисия Варна

18-03-2024, 15:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Подкрепям декларацията на Общинския съвет на Варна срещу ветрогенераторите в Черно море, ще изпълня волята на варненци.

До 10 дни ще вземем решение за бъдещето на началника на отдел „Рибарски пристанища“ – Лъчезар Братоев. Искам да се уверя, че всички гледни точки са взети по отношение на искането за неговата оставка – това включва както едрите и дребните рибари, така и любителите. Нека не превръщаме разговор, в който говорим за трупани с десетилетия проблеми, в народен съд. Това заяви кметът Благомир Коцев пред представители на рибарската общност. В срещата активно участие взеха също народните представители от „Възраждане“ Костадин Костадинов и Коста Стоянов, и от БСП – Борислав Гуцанов. 

По-рано днес протестно шествие срещу ветрогенераторите в Черно море достигна до сградата на Община Варна, където рибари от различни общини в областта и представители на опозиционни партии поискаха среща с кмета на Варна Благомир Коцев.

Исканията на протестиращите са узаконяване на незаконните лодкостоянки, спиране на намерението за изграждане на ветрогенератори в акваторията на Варна и отстраняване от длъжност на началника на отдел „Рибарски пристанища“ в Община Варна – Лъчезар Братоев. Кметът Коцев прие мнозинството в зала „Пленарна“, където присъстваха близо 200 души. 

Коцев увери гражданите, че подкрепя декларацията на Общинския съвет за оттегляне на законопроекта за възобновяеми енергийни източници във водите на Черно море от 21 февруари т. г. и че ще изпълни волята на варненци за недопускане на съоръженията. 

По темата за незаконните лодкостоянки и недостатъчния капацитет на пристанищата „Варна“ и „Карантината“, кметът Коцев напомни, че са се провели редица срещи с представители на рибарската общност, на които е било взето решение за ускорена работа по казуса. Активни действия се предприемат и в междуведомствената работна група с представители на Морска администрация, Областна управа и Община Варна. Групата има за цел да постанови краткосрочни и дългосрочни решения на близо 40-годишния въпрос за узаконяването на лодкостоянките.

Кметът Коцев също така поиска да се разясни дали рибарската общност е единодушна в искането си за оставка на Лъчезар Братоев. Коцев пожела да му се представи официален списък на граждани или сдружения, които изразяват такава позиция, преди да вземе решение. Той обеща, че ще има окончателна позиция до 10 дни. 

На срещата не липсваха и партийни провокации. Такива бяха например активните позиции на Костадин Костадинов от „Възраждане“ и на Борислав Гуцанов от БСП. Двамата поведоха протеста, а лидерът на „Възраждане“ влезе и в словесен сблъсък с кмета на Варна. 

Благомир Коцев поиска срещата да не се политизира и призова рибарите да не се употребяват за партийни цели.