За 15-и път кинофестивалът „София филм фест“ се пренесе във Варна

Варна Лайф

23-03-2024, 17:26

Снимка:

София Филм Фест

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първото заглавие в афиша бе филмът „Клопка“, с който бе открит фестивалът и в столицата.

С филма на Надежда Косева „Клопка“ се откри 15-ото издание на фестивала „София филм фест“ във Варна. Официално стартът даде председателят на постоянната комисия по култура в Общинския съвет Димитър Чутурков, който поздрави организатора на форума Александър Николов от „Артин вижън“ за това, че за 15-и път престижният кинофестивал в България се пренася във Варна. 

На откриването присъства и областният управител проф. Андрияна Андреева. Доброто киноизкуство докосва душата и разтърсва, каза тя от сцената на Фестивалния комплекс. Когато изгаснат светлините, става тихо като в храм и ние имаме възможност да съпреживеем това, което става на екрана. Включваме се във филма в каквато роля си пожелаем, можем да оставим раницата на делника и да бъдем част от магията на киното, добави още тя. По думите й като всяко изкуство и киното прави света по-различен и по-добър. Щом сте тук, значи сте част от магията, завърши проф. Андреева и пожела на зрителите на фестивала да се докоснат до светлината на киноизкуството и то да бъде тяхното царство в дните до 30 март, докогато продължават прожекциите от програмата на форума в залите на Фестивалния комплекс. 

Първото заглавие в афиша на 15-ото издание на „София филм фест“ във Варна бе филмът „Клопка“, с който бе открит фестивалът и в столицата. За среща с варненската публика пристигнаха режисьорката Надежда Косева и продуцентът Владимир Андреев. С тях на сцената бяха и двама от артистите в лентата, които са варненци - Михаил Стоянов и д-р Росен Райков, който е истински лекар, непрофесионален актьор. 

Селекция от 20 заглавия ще могат да видят варненските киномани до 30 март. В програмата на „София филм фест“ във Варна днес влизат „Паднали листа” на Аки Каурисмаки, представен и на фестивала в Кан, и „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс. Вечерта ще има и среща от формата „Нощно кино“ с режисьора Павел Веснаков. 

В следващите дни предстоят прожекции на „Шошана” на Майкъл Уинтърботъм, „Старият дъб” на Кен Лоуч, „Под знака на голямата мечка” на Филип Гарел. Сред заглавията са още адаптацията на режисьорката София Копола по мемоарите на Присила Пресли за живота й с легендата Елвис Пресли, както и немският филм „Пожар“, получил голямата награда на журито на Берлинале 2023, и номинираните за „Златна палма“ европейски копродукции „Отвлечен“ и „Химера“. 

15-ото издание на „София филм фест“ във Варна ще представи още български заглавия. Това са документалните филми „Балканска черна кутия” на режисьора и сценарист Цветан Драгнев, посветен на живота на артиста и музикант Никола Груев - Котарашки, както и Appassionata за творческия и житейски път на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева.