Подготвят мащабно залеясяване във Варненско за Седмицата на гората

Животът

29-03-2024, 12:39

Снимка:

ДГС - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяка година, в началото на април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник.

Всяка година, в началото на месец април, лесовъдската колегия отбелязва своя професионален празник – Седмица на гората. Тази година той ще се проведе от 1 до 7 април под мотото: „Гората е живот и ... обща отговорност!“.

С мащабно залесяване със служители на фирма „Кей би си глобал сървисис – клон България“ ще отбележат Седмицата на гората лесовъдите от ДГС-Варна. Акцията ще се проведе на 2 април, ден след официалното откриване на празника. На 3.04.24г.  ще има залесяване и в парка на ЦСОП Варна, както и на територията на основни и средни училища в града. През седмицата ще бъдат почистени и няколко замърсени участъка на територията на стопанството. След пролетната ваканция горските педагози ще направят и урок с децата от ДГ „Златно зрънце“.

И в ДГС-Суворово ще отбележат Седмицата на гората със залесяване в парковете на населеното място, съвместно с представители на общината. За акцията са осигурени фиданки от видовете липа и червен дъб.  

Седмицата на гората ще бъде открита в ДГС-Цонево с почистване на горски територии, които се намират в близост до пътища и редовно се замърсяват от преминаващи автомобили. На 2 и 3 април ще бъде извършено залесяване в двора на ОУ „Христо Ботев“ в село Цонево и в парка на селото. В залесяването ще се включат ученици и граждани. На следващият ден стопанството ще отвори врати за всички ученици, които се интересуват от професията на лесовъда и биха искали да разберат в кои професионални гимназии могат да продължат образованието си и какви специалности предлага ЛТУ-София.