Април стартира с жеги, после градушки и бури

Животът

31-03-2024, 18:19

Снимка:

Фейсбук/Radomir Mirchev

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса.

Април стартира с жеги, после градушки и бури. Средната месечна температура през следващия месец се очаква да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 27 и 32 градуса. Това коментира главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По думите му месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Месецът ще започне със слънчево време, а между 11 и 15 април се очакват валежи на много места в страната.

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30 градуса. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки, а температурите ще се понижат с 4-5 градуса, но ще се задържат по-високи от обичайните.

В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки.

През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.

В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната за април.

През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините, и в котловините ще има условия за слана.

През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове, по които ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите, ще има около 22 април, 26 април и в края на месеца.