Пожар гори вече пети ден край Девня

Крими

03-04-2024, 15:19

Снимка:

ДГС-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нанесени са поражения на над 120 декара бора гора над "Повеляново".

Продължава да гори гората над квартал „Повеляново” в Девня вече пети ден поред.

Участъкът е изключително стръмен и това затруднява горските и пожарникарите, които работят на терен. Допълнителна трудност създават високите температури и силния вятър през последните дни.

Сигналът за пожара е подаден на телефон 112 на 30.03.2024г. в 13.00 часа. Веднага екипи на ДГС-Суворово и пожарната тръгват към гората над Повеляново. Огънят е тръгнал от широколистна гора, но бързо се прехвърля към иглолистната. Пожарът е низов, гори горска мъртва постелка, като към момента са нанесени поражения на над 120 декара. Още първият ден кметът на Девня Свилен Шитов осигурява фадроми, за да се пресече фронта на огъня. В неделя в 7.30 часа той изпраща към трудния район и булдозер, но заради наклона на терена в голямата си част гасенето продължава на ръка – с тупалки и гръбни пръскачки. Пожарът е почти загасен, но по обяд температурата отново достига 30 градуса и това възобновява горенето на мъртвата постелка. Гасенето на огъня продължи и на 1 и 2.04.2024г., като силният вятър през последните затрудни още повече работата на хората.

Днес борбата с огъня продължава, като към горските от ДГС-Провадия, ДЛС-Шерба, ДГС-Варна и ДГС-Добрич ще се включат и служители от други стопанства.

Ръководството на СИДП благодари на всички колеги, които са на терен, на огнеборците и на община Девня, за усилията които полагат пети ден, за да спрат огъня и да загасят всички огнища.