Внасяме работна ръка в туризма от Непал и Бангладеш

Туризъм

12-04-2024, 10:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

И тази година немалка част от заетите в сферата на туризма ще са кадри от чужбина.

Кризата с кадрите в туризма е от дълги години, още преди пандемията и войната в Украйна. И през тази година се очаква да има сериозен недостиг на работна ръка. Едно от последните проучвания на Института за пазарна икономика показа, че във Варненска област не достигат 25 800 работници, което нарежда областта на трето място в страната.

Според Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" и собственик на хотел, причините за недостига са комплексни. Той отбеляза, че голяма част от добре обучените български кадри бягат в чужбина, основно заради по-добрите финансови условия. В момента средната заплата в сектора е около 1200-1500 лева, коментира Стоянов пред Радио Варна.

Друг проблем, заради който е налице отлив на кадри, е сезонната заетост, която понякога продължава не повече от два месеца.

"През 2008-ма, 2012-та година, тогава можеше да се направи един сезон от шест месеца. Тогава персоналът успяваше да си изкара някой лев, а след това имаше право да се запише на трудовата борса. Сега обаче сезонът се сви и е почти невъзможно това с 40-50 дни стаж. Това отблъсква работниците. Хотелиери и ресторантьори правят всичко възможно за да променят това като ги осигуряват по-дълго време и ги наемат на работа по-рано, още преди обектът да е отворил", коментира Станислав Стоянов.

И тази година немалка част от заетите в сферата на туризма ще са кадри от чужбина.

"Ние сме принудени да внасяме от чужбина", категоричен беше Стоянов. Най-често по нашите курорти работят украинци. Освен от Украйна обаче, в България внасяме кадри и от азиатски държави като Киргизстан.

"Вече стигаме и по-далеч, като внасяме и от Непал и Бангладеш", каза Стоянов. Но, и при вноса на кадри изникват редица проблеми. Един от основните е езиковата бариера. 

"Малка част от тях едва говорят английски", коментира Станислав Стоянов. Правилата за чуждестранните работници също спъват хотелиерите и ресторантьорите.

"Има два варианта за наемане на чужденци - за 3 или за 9 месеца. Не всеки може да си позволи да наеме чуждестранен работник за 9 месеца, защото работи примерно 6 месеца, а в останалите три какво да прави? Ако пък го наемеш за три месеца и започне работа от май, той ще работи до юли. Какво става тогава с август и септември?", попита Станислав Стоянов. 

Според него, решението на проблема с кадрите е въпрос на съвместни усилия на няколко министерства. По думите му, трябва да се наблегне на практическите обучения, които да бъдат в разгара на сезона. Стоянов е на мнение, че е добре да бъдат приложени и някои стари модели от времето на "Балкантурист", които обаче са работели и не е имало криза с кадрите.